Visstroperijteam Friesland houdt stroper aan

28ip5ad
Het Visstroperijteam Friesland heeft op woensdag 28 januari op het Sneekermeer een man uit Sneek aangehouden voor het vissen met illegale netten. De man had staand want uitstaan met een lengte van ongeveer 500 meter. Het vissen met staand want is in Friesland verboden. De verdachte is op het politiebureau voorgeleid aan de hulpofficier van justitie en gehoord, waarna hij met een proces verbaal is heengezonden. Zowel de boot, de motor, als de netten zijn door het stroperijteam in beslag genomen. De vis, 31 kilo snoekbaars en 15 kilo bijvangst, is overgebracht naar de visafslag.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), de politie Friesland, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen.

Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot € 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese wateren.