Vissterfte in stadsgrachten Culemborg

Vissterfte in stadsgrachten Culemborg
woensdag, 11 juni 2008

In de stadsgrachten van Culemborg is sinds anderhalve week sprake van een grote karpersterfte. De karpersterfte hangt niet samen met de waterkwaliteit van de stadsgrachten, maar lijkt volgens Sportvisserij Nederland het gevolg van de zogenaamde voorjaarsgriep, een karper ziekte.

Bron: Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor het water in Culemborg, zoekt samen met de gemeente Culemborg en Sportvisserij Nederland naarstig naar oplossingen.

Verspreiding voorkomen
De dode vissen worden iedere dag, gedurende hele week verwijderd. Op deze wijze hopen de partijen verdere verspreiding van de karperziekte te voorkomen. Sportvisserij Nederland gaat nader onderzoek doen naar de karperziekte.


Lees verder-KARPERSTERFTE STADSGRACHTEN

‘De Kromme’ ten dode opgeschreven in gracht
woensdag 11 juni 2008 |

CULEMBORG – Het ziet er slecht uit voor de karpers in de Culemborgse stadsgrachten.

Onder de beesten, de oudsten hebben zelfs bijnamen als De Kromme, is een uiterst besmettelijke griepachtige ziekte uitgebroken. Er zijn al zeker 150 dode beesten uit de gracht gevist door het Waterschap.

Eergisteren werden vijftig dode vissen aangetroffen. Volgende week zou de hengelsportvereniging ECHV een karpertoernooi organiseren. Dit gaat waarschijnlijk niet door, meldt Theo Sielhorst. ,,Nu de grachten afvallen om in te vissen, hebben we niet genoeg water iedereen genoeg ruimte te kunnen geven. Karpervissers moeten niet te dicht bij elkaar zitten.”