Vissen in Ooij sterven massaal

Donderdag, 21 juni 2007 – OOIJ – Experts gissen naar de oorzaak van een massale vissterfte in de Jonkmanshofkolk aan de Kerkdijk in Ooij. Sinds vorig weekeinde komen dagelijks tientallen dode vissen boven drijven. Medewerkers van de gemeente Ubbergen halen ze uit het water.

Woensdagavond spoot de brandweer water in de kolk om het leven van de resterende vissen, vooral karpers, te redden. Het zuurstofgehalte van het water bleek een dag later echter nog lager. Landschapsbeheervereniging De Ploegdriever pleit voor een onderzoek.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is zogenoemde negatieve kwel één van de mogelijke oorzaken van het lage zuurstofgehalte. Bij negatieve kwel ’trekt’ de Waal door een lage waterstand water uit de kolk. warm weer en hevige regenval versterken het effect wellicht.
Het kan ook zijn dat er gewoon te veel vissen zijn, of dat er een baggerlaag op de bodem ligt. Kenners zoeken de oorzaak in elk geval niet bij de overvloedig groeiende gele plomp in en op het water. Die groeit het oppervlak van de kolk elk jaar bijna helemaal dicht. De gele plomp zet juist broeikasgas oom in zuurstof en geeft die af aan het water, aldus de woordvoerder