Visrechten in Waal van baron Van Verschuer betwist

NIJMEGEN – Een kort geding om de visrechten in de Waal bij Ooij is geëindigd in het voordeel van de erven Van Verschuer. De firma Komen moet zijn visactiviteiten staken.
De erven van de Baron Van Verschuer en Frans Komen & ZN. Visserijen zijn donderdag in een kort geding bij de Arnhemse rechtbank overeengekomen dat de firma Komen haar visactiviteiten in de Waal ter hoogte van Ooij voorlopig staakt.

De erven Van Verschuer hebben het kort geding aangespannen omdat Komen vanaf het jaar 2000 claimt in het bezit te zijn van de visrechten voor vijf kilometer van de linker Waaloever, Erlecomse Polder en Bisonbaai.

De vier erven Van Verschuer, de heer van Leur, zeggen de visrechten al eeuwen in bezit te hebben. Het oudste document waarin dat staat, is uit 1402. De erven verpachten de visrechten voor het gebied vanaf 1956 aan de Nijmeegse Hengelsportvereniging De Voorn.

De twee partijen kwamen op voorspraak van de voorzieningenrechter tot een overeenkomst. Zij hebben gezamenlijk bepaald dat Komen niet meer in het betwiste water vist en ook geen vispassen meer verkoopt aan sportvissers. Doet hij dit toch, dan betaalt hij per dag een dwangsom van 500 euro, met een maximum van 25.000 euro.

Wil Komen zijn claim juridisch gestalte geven, dan moet hij een gewone rechtszaak aanspannen.

Lees meer sportvisserij nederland