Strijd om visrechten op Rijn en Waal laait op

NIJMEGEN – Op de Rijn en de Waal woedt een strijd over visrechten tussen beroepsvisser Komen uit Terwolde en met name hengelsportverenigingen. Op 20 juli is de rechtbank van Zutphen het toneel voor een kort geding van visvereniging De Zeelt uit Kekerdom en beroepsvisser Van der Zanden uit Lith tegen Komen.
De firma Frans Komen & ZN. Visserijen claimt volgens hen onterecht visrechten te hebben op de Kaliwaal en een Duits gedeelte van de Rijn. Komen vist in die gebieden en verkoopt vispassen aan sportvissers. Dat
terwijl De Zeelt en Van der Zanden hetzelfde deel van de Rijn pachten van de staat. En De Zeelt de Kaliwaal huurt van Staatsbosbeheer.

Advocaat Lohman van de eisende partijen: “Komen zou voor het Duitse gedeelte van de Rijn alleen al zo’n honderd tot tweehonderd vergunningen hebben verkocht voor 50 euro. Dat betekent 5.000 tot 10.000 euro per jaar.”

Op nog meer delen van de Waal en Rijn lopen disputen over de visrechten met Komen. Zo was er eerder een kort geding van de Erven van Verschuer, de baron van Leur, tegen beroepsvisser Komen over visrechten.