Sportvissers gaan paling sparen?

terug naar overzicht 06-062008 Na een week werken zit je op vrijdagavond gewoon lekker even in je stoel. Het journaal staat aan. Weer vis in het nieuws; de paling dit keer.

Het gaat niet goed met de paling. Het journaal meldt dat Sportvisserij Nederland sportvissers oproept om gevangen paling weer terug te zetten. Het betoog is helder en duidelijk. Twee wat oudere ”peurvissers” zien het niet zitten. Waarom moeten zij hun 1 of 2 gevangen palinkjes terug zetten en de beroepsvisserij niet? Vroeger vingen ze veel meer paling, toen had terug zetten misschien zin.
En daar gaat het dus precies om.
Vroeger was er veel paling. Nu bijna niet meer. Prima initiatief dus van Sportvisserij Nederland! Hopelijk gaan de leden instemmen met dit initiatief. Wordt vervolgd.

Geen paling op je menu!

Bij de VISNET bijeenkomst van 15 mei heb ik een boeiende presentatie gehoord over de paling. Er wordt beweerd dat die paait in de Sargassozee, maar het is nog nooit gezien. Voortplanting van paling in gevangenschap lukt ook maar niet. Boeiend dat de natuur en de zee nog zulke geheimen hebben!

Jonge paling (glasaal) trekt vanuit zee naar zoet water, groeit daar op en trekt na een jaar of 10 weer naar zee om voor te planten. In alle stadia wordt op paling gevist, overal in Europa. De meeste visserijen zelf zijn klein maar samen hebben ze er wel voor gezorgd dat sinds de jaren 80 de hoeveelheid paling dramatisch is afgenomen. In Nederland komt minder dan 1% van wat er vroeger kwam aan jonge paling! Maar het meest schokkende nog is dat zelfs als alle palingvisserij in heel Europa nú wordt stilgelegd over op zijn vroegst 80 jaar het bestand hersteld is tot 40% (niet eens 100%)! Schrap de paling dus maar van je menu!

bron:sportvisserij nederland