Schippers bezorgd om lagere kribben in de Waal

35d56bl


Kribben in de Waal bij Tiel.

RIJK VAN NIJMEGEN – Schippers maken zich zorgen om de voorgenomen verlaging van de kribben in de Waal. De beroepsvaart verwacht meer ongelukken als straks de kribben vaker onder water staan. Bij wijze van proef heeft Rijkswaterstaat acht kribben ter hoogte van Beneden-Leeuwen al verlaagd.

Alle 750 kribben in de Waal tussen Millingen en Gorinchem worden de komende jaren ongeveer een meter lager gemaakt. Hierdoor wordt de doorstroming beter en wordt de maximale hoogwaterstand met zes tot twaalf centimeter verlaagd.

Deze zomer begint Rijkswaterstaat met de verlaging van honderd kribben tussen Nijmegen en Druten. Volgens schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer zonder dat de effecten daarvan goed zijn onderzocht.

Districtshoofd van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Beks kan zich wel wat voorstellen bij de bezorgdheid van de schippers. “De kribben liggen nu tweederde van de tijd boven water. Na verlaging met gemiddeld een meter per krib is dat straks nog maar eenderde deel van de tijd.”

Volgens Beks kan daardoor het risico dat een schip op een krib vaart groter worden. “Natuurlijk staan er bakens op de kribben. Misschien moeten we ons beraden op een nog betere aanduiding voor de schippers.”

Het hele project gaat 75 miljoen euro kosten en moet in 2015 zijn afgerond. De kribverlaging maakt onderdeel uit van Ruimte voor de Rivier waarvoor in totaal 2,2 miljard euro beschikbaar is.

Bron: gelderlander