Karpervissers dupe van Polen

1zfjtb4

ARNHEM – Gemeenten verbieden het nachtelijk kamperen bij viswater om overlast met Polen en jongeren te voorkomen. Dit is een zware slag voor karpervissers omdat zij soms wel een week op dezelfde plek bivakkeren om een bepaalde vis s’nachts te vangen (en weer terug te zetten).

Rondom het steeds populairder wordende nachtvissen worden regelmatig complete feestjes gebouwd met alle lawaai en andere overlast van dien. En vooral Polen en andere Oost-Europeanen eten de karpers ter plaatse op en laten een hoop rotzooi achter, zo zegt de Hengelsport Federatie Midden-Nederland uit Arnhem. De federatie ligt momenteel in de clinch met de gemeente Mook en Middelaar, die het nachtelijk kamperen bij de Mookerplas verbiedt.
,,De gemeente verbiedt het op voorhand, omdat ze zelf geen controles kan uitvoeren, laat een woordvoerder van de Gelderse sportvisserijorganisatie weten. ,,Dat is jammer, want op deze manier zijn de goede karpervissers – en dat zijn de meeste – de dupe.
Nachtvissen is wettelijk toegestaan in juni, juli en augustus, en langs de grote rivieren het hele jaar door. Maar voor het kamperen moet de gemeente de APV aanpassen. ,,Veel gemeenten in Nederland hebben dat op ons verzoek gedaan, maar sommige gemeenten niet. Omdat ze concurrentie voor campings tegen willen gaan of omdat ze te maken hebben gehad met overlast,verklaart Onno Terlouw van de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland. ,,Dat is jammer, want in goed overleg kunnen we de incidentele problemen wel aan. Onze federaties hebben zelf controleurs rondlopen. In onder meer Amsterdam, Noord- en Oost-Nederland wordt met de verplichte nachtvispas gewerkt. Van de opbrengst worden controleurs betaald. Wie overlast veroorzaakt, raakt zijn nachtvispas kwijt.
De zegsman laat weten dat karpervissers de veiligheid in Nederland zelfs kunnen vergroten: ,,De nachtelijke vissers zien nog wel eens iets wat het daglicht niet kan verdragen en zullen het niet nalaten dat te melden.