Hengelaars zoeken steun

BEUGEN – Het tv-programma De rijdende rechter wil er wel voor naar Beugen komen.

En het programma Das je goed recht is al langs geweest. De vissers uit Beugen, Boxmeer en Oeffelt laten geen kans voorbijgaan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze zijn

boos.
“Helaas gaat De rijdende rechter niet door”, zegt Hennie van Daal. “Want het Brabants Landschap wil daar niet aan meewerken.”

Het Brabants Landschap is de partij waar de woede van de vissers zich op richt. Over niet al te lange tijd mogen ze hun hengeltjes niet meer uitwerpen op de Grote Vilt. Die wordt de komende jaren uitgebaggerd en opgeknapt. Brabants Landschap, dat in 2003 natuurgebied De Vilt van de gemeente Boxmeer overnam, wil dat de vissers er daarna niet meer terugkeren. Ze moeten een nieuw stekkie zoeken bij de Kleine Vilt, richting Oeffelt.

“Daar is veel te weinig plek”, zegt Van Daal. “Nu zit daar alleen de Oeffeltse club. Als er twee clubs bij moeten, redden we het niet.”

De vissers mogen niet terugkeren omdat het Brabants Landschap bang is dat door voeren en vis uitzetten de visstand wordt aangetast. “Onzin”, zegt Van Daal. “Een rapport van de visserijorganisatie toont aan dat voeren geen nadelig effect heeft op het water. We hebben onze leden trouwens al lang verboden te voeren. Zoiets kun je in de vergunning regelen.” Dat geldt volgens hem ook voor het uitzetten van vis. “Dat is contractueel al geregeld: het mag niet zonder toestemming van de eigenaar.”
Elk argument dat de natuurorganisatie aanvoert om het vissen te verbieden, weten de vissers te pareren, zo zeggen ze. Brabants Landschap zegt bijvoorbeeld dat er nu alleen bodemwoelers als brasem zwemmen, maar de vissers weten wel beter: “Steeds meer ruisvoorn, toevallig wel de vis die zij graag terug willen hebben.”

In het overleg tussen de twee leiden de argumenten tot niets. “Uiteindelijk hebben we het aanbod gedaan om een paar jaar te experimenteren op een deel van de plas”, zegt Van Daal. De plas wordt door de Moerbaan in een westelijk en een oostelijk deel verdeeld. “Dan zouden we daarna kunnen controleren of het vissen daadwerkelijk schade heeft toegebracht.” Maar het Brabants Landschap wil daar niet op ingaan.

Hoe nu verder? “We hebben officieel het visrecht tot 2013”, zegt Van Daal. “Daar houden we ons aan. Dit jaar gaat Brabants Landschap een deel van de plas leegbaggeren. Ze halen dan eerst de vis er uit. Maar weet je wat het geval is? Zíj mogen helemaal geen vis onttrekken zonder toestemming van degene die het visrecht heeft. En dat zijn wij! Als zij voet bij stuk houden, doen wij het ook.”

bron: gelderlander