Vissterfte typisch zomerfenomeen

DOORNENBURG – Vissterfte zoals afgelopen weekeinde achter de dijk bij Doornenburg, is een typisch verschijnsel dat hoort bij warm zomers weer. Zuurstofgebrek ligt dan op de loer. Dat zegt Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland.

In Doornenburg was sprake van een lage waterstand. Brandweercommandant Hans Maters liep zondag alle opties na maar kon niets doen. Er was geen geschikt watertappunt in de buurt. Was dat er wel geweest, dan zou alle water direct zijn weggelekt, zegt hij.

Bij passanten wekte de dode vis beroering maar lokaal natuurbeheerder Free Nature vindt dat vissterfte bij de natuur hoort, vogels profiteren ervan. Woordvoerder Frank Maasland heeft wel begrip voor de verontwaardiging. “Het is voor ons ook schipperen tussen natuur en onze zorgplicht.”

De Dierenbescherming kiest niet voor vissen of vogels. Fréderique Hermie: “Wij zijn er voor allebei”.

Waterschap Rivierenland wist vrijdag al van de sterfte maar kaatste de bal naar grondeigenaar Staatsbosbeheer. Die zegt contact te hebben gezocht met plaatselijke hengelclubs maar die weten van niets. Woordvoerder Hans van den Bos van Staatsbosbeheer kon gisteren niet zeggen hoe dat kan. Wel geeft hij aan dat de algemene beleidslijn is om spontane natuurontwikkeling voorrang te geven. “Hoe wreed ook. Meestal kiezen we pas alternatieven als stankoverlast ontstaat dichtbij woningen.”

Maters betreurt dat hij pas zondag werd ingeseind door een passant. “Wie weet had ik meer kunnen doen als ik eerder was gebeld.”

Vissterfte komt veel voor maar door toegenomen aandacht voor de natuur minder dan vroeger, zegt Terlouw. In Driel stierven in juli ook tientallen vissen. Een bergbezinkbassin met vies water liep toen over in een vijver. Het schap zegt mede om die reden meer en grotere bassins aan te leggen.

Bron: gelderlander.nl

Meer over vissterfte…