Vissterfte dreigt door lage waterstand

4zzznk

TIEL – Als de extreme droogte nog veel langer aanhoudt vreest het Waterschap Rivierenland in Tiel voor massale vissterfte. Door de droogte en de lage grondwaterstand staat er momenteel minder water in de plassen van de uiterwaarden en in buitendijkse kolken. Door die lage waterstand neemt het zuurstofgehalte dusdanig af dat vissen kunnen stikken.
Het Waterschap had dinsdag nog slechts een melding binnen van vissterfte, maar een woordvoerder verwacht meer meldingen als het binnen enkele dagen niet flink gaat regenen: “In een plas in Echteld is de waterstand maar liefst een meter gedaald. Vissen en andere waterdieren dreigen daar door zuurstofgebrek te bezwijken.”

Wie massale vissterfte waarneemt wordt verzocht onmiddellijk het waterschap in Tiel te bellen: 0344-649090. De meldkamer is 24 uur per dag bereikbaar.

Het wordt ten strengste afgeraden om dode vissen en andere waterdieren aan te raken. Door de droogte is de kans op blauwalg en botulisme in open water sterk toegenomen. Beide bacteriële vergiftigingen zijn schadelijk voor mens en dier.