Phocas en Ubbergen vechten roeiconflict voor de rechter uit

23tlh1j

Het Hollandsch-Duitsch Gemaal bij het Meertje. Waar nu gevist wordt, gaan straks de roeiboten in het water. De locatie van het botenhuis is rechts net niet zichtbaar.
NIJMEGEN – Een al bijna vijf jaar durende conflict, tussen de Nijmeegse studentenroeivereniging Phocas en de gemeente Ubbergen, bereikt op 10 februari een hoogtepunt voor de bestuursrechter in Arnhem.

Die moet beslissen of de roeiers mogen sporten op ’t Meertje, het water tussen Nijmegen en de Ooijpolder.

De Radboud Universiteit heeft dicht bij het Hollandsch Duitsch Gemaal, op Nijmeegse bodem, grond aangekocht om een nieuw botenhuis voor de roeiers op de bouwen. De gemeente Nijmegen en het Waterschap Rivierenland hebben geen problemen met de plannen van Phocas.

Het water van ’t Meertje ligt echter op Ubbergs grondgebied. Die gemeente ziet helemaal niets in sportactiviteiten op het water. Ze beschouwt het als ‘intensieve’ recreatie, en die staat het bestemmingsplan niet toe. Burgemeester Paul Wilbers heeft bij herhaling aangegeven dat hij recreatief roeien prima vindt, maar dat hij te veel drukte op ’t Meertje ongewenst acht.

Volgens Phocas en universiteit is er intensief gebruik echter geen sprake. Wedstrijden zullen er nooit komen, omdat het water daar te smal voor is. Voor overlast door feesten hoeven aanwonenden ook niet bang te zijn, stellen ze.

Een gemeentelijke bezwarencommissie stelde Ubbergen een klein jaar geleden in het gelijk, waarna de roeiers de weg naar de rechter kozen.

Of Phocas en de universiteit de strijd na de uitspraak van de bestuursrechter opgeven, kan voorzitter Timo Stark niet zeggen. “Dit is een dure aangelegenheid. Ik weet niet hoe lang de universiteit ons blijft steunen.”

bron: gelderlander