Oost-Europeanen vissen onze wateren leeg

ROOSENDAAL – Hengelsportclubs slaan alarm omdat Oost-Europese arbeiders in hun vrije tijd de Nederlandse viswateren leeg zouden hengelen. De situatie is dermate nijpend, dat extra controleurs worden ingezet en dat Sportvisserij Nederland een Poolse vertaling van de visvoorschriften heeft gemaakt.
Visclubs gaan aan de waterkant in het Pools de gedragsregels plaatsen. Hengelsportclubs en sportvissers in West-Brabant zeggen dat de problemen ook hier steeds vaker spelen. “We investeren veel geld en moeite in een goede visstand en zij halen de boel zomaar leeg.”

Vis

Anders dan Nederlandse hengelaars, die gehaakte vis terugzetten, vissen Oost-Europeanen vaak uit economische motieven, zegt Sportvisserij Nederland. “Ze hebben een andere ethiek en cultuur.”

Ook gebeurt het regelmatig dat illegale fuiken en lijnen in het water worden aangetroffen, waarbij de verdenking steeds vaker uitgaat naar buitenlandse stropers.

Strooptochten

Volgens een controleur houden sommige Oost-Europese hengelaars ‘regelrechte strooptochten’. “De vissen gaan direct naar Polen of verdwijnen hier in restaurants of eigen pan. Een busje volgeladen met vis is al snel goed voor een paar duizend euro. Door de crisis is er minder werk en worden alternatieve bijverdiensten gezocht. In het Westland en Friesland zijn sommige binnenwateren al compleet leeggeroofd.
De broodvissers hebben het volgens de hengelaars vooral voorzien op roofvissen zoals snoek en snoekbaars, die in de (zwarte) handel geld opbrengen, en karper.

Probleem voor de hengelsportverenigingen is dat optreden tegen de uitwassen moeilijk is. De hengelaars beschikken meestal keurig over een visakte en het doden en meenemen van gevangen vis is in veel wateren niet wettelijk verboden.