Massale vissterfte door winter

1zlwrab

GRONINGEN – De strenge winter is fataal voor duizenden vissen. Sportvisserij Nederland heeft tientallen meldingen uit het hele land binnengekregen over dode vissen die in het water drijven. Vooral uit het westen, maar ook uit het noorden”, zegt woordvoerder Gerard de Laak. Zo werd er begin deze maand melding gemaakt van honderden dode vissen in het Oranjekanaal bij Klazienaveen.

Zuurstof

De sneeuwlaag op het ijs van ondiepe wateren is de voornaamste boosdoener. „Hierdoor komt er minder zuurstof in het water. Maar ook bladafval op de bodem onttrekt zuurstof uit het water. Doordat het organisch materiaal vergaat, ontstaan er allerlei giftige gassen. Maar door de ijs- en sneeuwlaag kan het gas niet weg. Vooral flinke knapen, zoals karpers en snoeken, die veel zuurstof nodig hebben, leggen dan het loodje. Nu het ijs is gedooid zie je overal dode vissen drijven.”

Uitbaggeren

De belangenorganisatie voor de hengelsport maakt zich zorgen. „Vorig jaar was er ook sprake van massale vissterfte. In sommige wateren is dit nu twee keer voorgevallen. Dan is er duidelijk iets aan de hand. Gemeenten of waterschappen doen er dan goed aan vijvers uit te baggeren. Dan hebben vissen meer kans om te overleven.”

kijk hier voor meer ook vissterfte leeuwarden