Naar aanleiding van de karpersterfte nabij Barneveld is eind maart 2014 een dode karper uit het betreffende water door het Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR, onderzocht op de drie mogelijke karpervirussen: Carp Edema Virus (CEV), Koi Herpes Virus (KHV) en Spring Viraemia of Carp virus (SVCV). In de karper werd met behulp van PCR testen geen genetisch materiaal van KHV of SVCV aangetoond en slechts lage hoeveelheden CEV-DNA. Omdat slechts lage hoeveelheden virus-DNA konden worden aangetoond en de karpers geen klinische verschijnselen van CEV vertoonden, is het niet zeker dat CEV ook de primaire oorzaak van de karpersterfte is. De oorzaak van deze karpersterfte is nog onduidelijk. In een ander karpersterftegeval uit dezelfde periode werd geen CEV gedetecteerd.
eventuele rol van Carp Edema Virus
Het gaat tot nu toe om een enkele detectie van CEV in karper in maart 2014. Meer zekerheid over een werkelijke rol van CEV als doodsoorzaak kan pas worden gegeven als meer karpers van karpersterftegevallen in andere open wateren zijn getest. Bovendien is in de afgelopen jaren nog niet op CEV getest, eenvoudigweg omdat de test toen nog niet werd uitgevoerd in Nederland. Het is dus onduidelijk of CEV mogelijk al langere tijd in onze karperbestanden aanwezig is.
Carp Edema Virus veroorzaakt bij volwassen karpers en koikarpers de ziekte Koi Sleepy Disease (KSD).
Deze ziekte werd in september 2013 voor het eerst in Nederland aangetoond. Meer informatie over KSD is te vinden in bijgaande artikelen. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk om goede hygiƫnemaatregelen te betrachten en niet met vissen en visgerei te slepen tussen wateren, omdat men moet uitgaan van een besmettelijk virus, dat van karper op karper, maar ook via water en visgerei overgedragen kan worden.
Carp Edema Virus is overigens onschadelijk voor de mens en warmbloedige dieren.