Jongens vinden plas met dode karpers

RIJSWIJK – In een plas bij de sluis in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Rijswijk zijn dinsdagochtend tientallen dode karpers aangetroffen. Waarom de vissen gestorven zijn, is niet duidelijk. Vermoedelijk gaat het om zuurstofgebrek. Er zijn geen sporen van Aan of andere vorm van vergiftiging

De vissen werden aangetroffen door de kleinzoon en vriendjes van buurtbewoner Peter van Malsen. “Die karpers zijn daar vanzelf ingekomen. Ze zitten er al jaren. Er wordt niet gevist. Het was wel even schrikken. Er zaten flinke jongens van ruim een meter bij.”

Van Malsen waarschuwde de gemeente Buren. Een milieuambtenaar kwam poolshoogte nemen maar ging onverrichter zake weer weg. Volgens de gemeente is het de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, de eigenaar van de plas. Het is nog niet duidelijk wanneer die actie onderneemt.

Van Malsen hoopt dat er wel snel iets aan de situatie gebeurt. “Nu is het water nog bevroren maar zo gaat het dooien. Dan rotten ze, krijgen we stank en vuiligheid in het water. Er drinken ook schapen uit die plas, dus het is wel zaak, dat het snel wordt opgeruimd.”

bron:gelderlander