Jagers: wandelpaden in de polder dicht

29bpjm

Wilde ganzen in de groene graslanden in de Ooijpolder en de aangrenzende landstreek de Duffelt.
OOIJPOLDER/DUFFELT – Jagers in de Ooijpolder en De Duffelt willen dat de boerenlandpaden, die afgelopen zomer zijn opengesteld, zo snel mogelijk weer dicht gaan.

Zij ergeren zich met name aan baasjes die hun honden er laten loslopen, terwijl dat ten strengste verboden is.

De Wildbeheereenheid Circul van Ooij en Millingen is inmiddels een offensief gestart om de wandelpaden, die dwars door landerijen en over schouwpaden van weteringen lopen, zo snel mogelijk weer te sluiten.

“We hebben al contact opgenomen met de provincie Gelderland en het waterschap”, zegt Frans van Vliet van de wildbeheereenheid. “Ook de gemeenten Millingen en Ubbergen gaan we benaderen. Kortom: alle beleidsmakers krijgen te horen dat die paden gewoon dicht moeten.”

Hij heeft diverse keren gezien hoe baasjes het aanlijngebod volstrekt negeren. Ook begeven ze zich volgens hem op schouwpaden die helemaal niet opengesteld zijn voor publiek. “Daar staat dan ook geen bord bij, waarop staat dat honden aangelijnd moeten worden. Er is ook totaal geen controle.”

Volgens jager Van Vliet bevinden de meeste boerenlandpaden zich op terrein dat geldt als ganzenrustgebied. “Wij hebben afgesproken dat we daar na twaalf uur ’s middags niet meer komen”, volgens Van Vliet. “Dan kunnen de vogels tot rust komen. Slechts één keer per jaar vragen we ontheffing aan om toch na de middag het land op te gaan en dat wordt dan ook gecontroleerd. Als wij daar zo voorzichtig mee omgaan, dan is het toch vreemd dat iedere hondenbezitter er om vier uur zo maar zijn hond kan laten rondhuppelen. Ik heb gezien dat loslopende honden reeën lieten schrikken. Op open stukken langs de weteringen, waar de vogels meestal rusten, zorgen de wandelaars en hun honden ook regelmatig voor onrust.”

Volgens Van Vliet is de overlast rond de dorpen Leuth en Ooij het grootst. Veehouders willen de honden niet in hun wei hebben omdat de runderen ziek kunnen worden van de uitwerpselen.

De elf wandelroutes in Ooijpolder en Duffelt zijn een uitvloeisel van de landinrichting. Boeren krijgen er een financiële bijdrage voor, omdat zij de paden ook onderhouden.