De provincie Gelderland heeft bekend gemaakt, dat er Blauwalg is aangetroffen

O5rsz9
in de recreatiepas de Bisonbaai te Ooij. Het wordt dan ook afgeraden om in deze plas tez wemmen. De meeste mensen laten dat met deze weersomstandigheden wel uit hun hoofd, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Blauwalgen
Problemen met blauwalgen kunnen zich vooral voordoen bij ophoping van de algen. Dan ontstaat vaak een groene of groenblauwe drijvende laag op het water. Het is sterk af te raden daar doorheen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen. De blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken.

De Wiel Asperen
Bij recreatieplas De Wiel in Asperen, gemeente Lingewaal, zijn hoge concentraties blauwalgen aangetroffen.

De Bemmelse Waard te Bemmel
Bij recreatieplas De Bemmelse Waard te Bemmel zijn concentraties blauwalgen aangetroffen.

De Bisonbaai te Ooij.
Bij de recreatieplas de Bisonbaai te Ooij zijn concentraties blauwalgen aangetroffen.
Zwemmersjeuk
Zwemmersjeuk is de meest vookomende gezondheidsklacht na het zwemmen. Het zijn rode bultjes die heftig kunnen jeuken. Dit wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. De aandoening kan zeer hinderlijk zijn, maar is verder onschuldig. Voor middelen tegen de jeuk wordt geadviseerd om naar de huisarts te gaan.

Er zijn op dit moment geen waarschuwingen.
Ziekte van weil

De ziekte van Weil is een infectieziekte die in belangrijke mate wordt verspreid door de bruine rat. De ziekte kan onder andere gepaard gaan met hoge koorts, geelzucht door leverontsteking, spierpijn in de kuiten en lever- en nierstoornissen. De infectie ontstaat door contact met rattenurine. De bacterie die de infectieziekte veroorzaakt kan in het lichaam komen via de slijmvliezen of via open wonden.