Beet in Bijsterhuizen: Hengelen in Wijchense waterplas

NIJMEGEN – De vissers van Hengelsport Vereniging Neerbosch-Oost hebben een nieuwe visstek. Vanaf 12 april gooien zij hun dobber uit in de waterplas bij het Wijchense industrieterrein Bijsterhuizen. De kwaliteit van de voormalige visvijver voldeed niet meer.


Met een onafgebroken blik tuurt Peter Michels over het rimpelloze water. Zijn laarzen plant hij stevig vast in de zompige oeverklei. Met één hand houdt hij zijn hengel vast. Michels heeft zojuist zijn dobber uitgeworpen bij de nieuwe visplek van HSV-NBO. Hij is voorzitter van de hengelsportvereniging en legt uit waarom de verhuizing noodzakelijk was. “Eerst visten wij op de waterplas vlakbij winkelcentrum de Notenhout. De kwaliteit van het water holde daar achteruit. Op een gegeven moment kwamen er allemaal dode vissen en eenden bovendrijven. Foute boel. De oorzaak is nooit officieel vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om de ziekte botulisme. Helaas is de visstand enorm aangetast.” Volgens penningmeester Charles de Schepper zat er niets anders op dan een andere locatie te zoeken. Het oog viel op de Wijchense waterplas. De vergunningaanvraag verliep goed. De Schepper verklaart: “We hebben er alles aan gedaan om de visstand op onze oude plek te herstellen. In 2007 zijn er behoorlijk wat vissen uitgezet. Helaas heeft dit geen effect gesorteerd. Ook deze vissen legden het loodje. De Nijmeegse waterpartijen zijn overgedragen aan de Federatie Midden Nederland. Zij hebben ons uiteindelijk een akkoord gegeven.” Op 12 april starten de eerste wedstrijden. Twintig leden van HSV-NBO gooien dan in Wijchen hun dobber uit. Over het gehele jaar worden twaalf wedstrijden gehouden. De visser die het grootse gewicht aan vis vangt, wint de competitie. HSV-NBO vist voornamelijk op witvis zoals: voorn, brasem en baars. Voorzitter Michels over de nieuwe visvijver: “Dit is een ideale plek voor ons. Deze plas is nog niet zo oud. De waterkwaliteit is uitstekend en er zit veel jonge vis. Zelfs de jongens die normaal niets vangen, slagen hier met gemak. Dat is wel zo leuk. Dit water is in alles een verbetering ten opzichte van onze oude plas. Met een beetje pech viste je daar zo een winkelwagentje op. In Bijsterhuizen maken we een nieuwe start.”

De competitie, bestaande uit 12 wedstrijden met 2 afvalwedstrijden, begint in april 2008. Er wordt gevist met de vaste hengel met een maximum lengte van 9,50 meter.

Er is nog ruimte voor nieuwe gemotiveerde hengelsportleden. Men kan zich dus aanmelden als lid.
Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden zich wenden tot hsv-nbo@xmsnet.nl
Wij hebben ook een site (forum) www.hsv-nbo.nl . Kijk gerust even rond.

Contactpersonen:
Charles de Schepper : secretaris/penningmeester Tel. : 024-378 75 31
Peter Michels : voorzitter Tel.: 024-356 47 66